Wednesday, December 2, 2009

Hari Raya Qurban

Pagi itu suasana suboh sungguh sepi dan sayu. Di sudut kampung kedengaran sayup-sayup suara bilal bertakbir menandakan hari ini adalah hari raya Qurban yang disambut sungguh gembira oleh seluruh umat islam termasuk aku. Aku bingkas bangun untuk membersihkan diri dan bersolat. Aku amat bersyukur kepada Allah kerana masih diberi peluang olehnya menikmati kehidupan di dunia ini.
Pukul 8 pagi aku dah bersiap untuk menunaikan sembahyang sunat Aidiladha disurau 2 kg. Sungai Nibong tempat tinggalku. Suasana di surau sungguh sayu memuji keagungan Allah . Ramai anak kampung yang pulang samada yang tinggal jauh atau dekat. Masing-masing bersolat untuk memohon keberkatan dari Allah yang maha Agung. Solat Hari Raya berakhir pada pukul 9.30 pagi.
Aku terus bergegas pulang dan menjamah makanan yang tersedia. Aku menyiapkan diri dan terus ke surau kembali. Pagi ini aku telah diamanahkan untuk menguruskan korban keluarga En. Katmin Bin Husin . Se ekor lembu dikorbankan untuk Aidiladha tahun ini. Mudah-mudahan ibadah korban En. Katmin dan keluarga diterima oleh Allah Subhanallahi wataala. Semua kariah surau 2 bergotong royong untuk menyempurnakan majlis Qurban.

Majlis dimulakan dengan tahlil ringkas dan doa kemudian penyembelihan dilakukan oleh Imam 1 surau 2 , Kg Sungai Nibong merangkap ketua kampung Sungai Nibong En. Misnon Bin Seri.


Hari ini majlis harus diselesaikan sebelum pukul 12 tengahari kerana hari ini adalah hari Jumaat. Semua kariah surau 2 akan menunaikan sembahyang Jumaat. Terima kasih kepada semua kariah surau 2, Kg Sungai Nibong kerana menjayakan korban ini .


No comments: